Mai 2022: I aust renn dagen høg og stor

Månedens salme presenteres av Estrid Hessellund og Sindre Eide

I aust renn dagen høg og stor (N13 804)

T: Olav Mosdøl 1995
M: Hege Bålsrød 2005

«Skrap restane av håp i hop / og del ut livsens ord.» Slik avsluttes en av salmebokens nye morgensalmer som går rett inn i den livsfølelse mange av oss kjenner på. Vi våkner opp om morgenen, skrur på radioen og håper at det i alle fall må være noen positive nyheter denne dagen. Noen rester av håp er det vel fortsatt vi kan klamre oss til? Håp for flyktninger, håp for klima og miljø, håp for barn og unge som sliter med traumer og opplevelser de skulle ha vært foruten, håp for enkeltmennesker i en ofte trøstesløs hverdag.

Slike tanker setter denne salmen i gang, og vi ber med ordene som innleder det siste verset: «Me lyfter våre hender høgt / i bøn om fred og helse, / vår klode har fått djupe sår / og klynkar sårt om frelse.» Hjelper det å rope til Gud om å gi oss bittelite håp denne dagen også? Ja, det hjelper både å be og synge håp. Det har noen av oss erfart fra dag til dag i våre liv – og nå gjør vi det med en morgensang som minner oss om at Skaperens hånd rekkes mot oss med lys, og får oss til å fornemme «Herrens song frå Sions berg med kraft frå dag til dag.» (vers 1).

Vi fortsetter å synge om Guds faderlige hånd i det andre verset. Vi synger om en engel som viser oss «Herren» som «bur på Sions berg» - «Hans trøyst tek tårer bort og» og «sitt folk han fører på sin veg». «Sions berg», der Jerusalem i sin tid ble grunnlagt, et er sentralt uttrykk i Det gamle testamentet (Salme 2,6 og 48,2f blant annet).

I 1995 ble det feiret at det var 1000 år siden kristendommen offisielt kom til Norge med Olav Tryggvason. I den anledning ga lyrikeren Olav Mosdøl, fra Bykle i Setesdal, ut diktsamlingen «Songen frå Sion» (Lunde forlag 1995) som åpner med «I aust renn dagen høg og stor». Salmen tar utgangspunkt i Salme 137 i Salmenes bok som innledes med at de bortførte israelittene satt «ved elvene i Babel og gråt». De lengtet hjem til Sion og orket ikke synge de kjære sangene selv om babylonerne oppfordret dem til det: «Syng en av Sions sanger for oss!». Mismotet var dominerende!
I sin 1000-års salme trosser Mosdøl motløsheten i verden ved å «skrape sammen restene av håp» og dele «livsens ord» med kristendommens kommende generasjoner.

Tekstene i Mosdøls diktsamling ble brukt i kantaten med samme tittel. Den ble urfremført i Kviteseid kirke ved kristningsjubileet, med musikk komponert av Sigvald Tveit. I salmeboken er melodien av Hege Bålsrød valgt. Hun er fra Horten, frilansmusiker, komponist og forfatter. Hun og Mosdøl møttes på et salmeverksted på Lia gård i 2005. «Olav Mosdøl og jeg fant tonen der. Jeg fikk flere av hans tekster og de traff en melodinerve i meg,» forteller hun (Nytt norsk salmeleksikon, bind IV).

Melodien kan oppleves vanskelig ved første gangs gjennomsynging. Men ikke gi opp. Lytt gjerne og syng sammen med Byåsen sangkor på NRK/TV «Salmeboka minutt for minutt» (Episode 29) – KLIKK HER.

Forrige
Forrige

Juni 2022: Morgon lyser raud

Neste
Neste

April 2022: No vasker han føtene deira